Dne 14. dubna 2021 se k posouzení studie umístění pomníku uskutečnila odborná online konference architektů, historiků a historiků umění na téma „Navrácení pomníku maršála Radeckého na Malostranské náměstí v Praze“.

Konference se aktivně zúčastnili: PhDr. Kateřina Bečková, PhDr. Richard Biegel, doc. PhDr. Zdeněk Hojda, Mgr. Karel Ksandr, prof. Rostislav Švácha, prof. Vít Vlnas, distančně také PhDr. Jiří Rak.
Za Spolek Radecký ing. arch. Jan E. Bárta, JUDr. Michael Heres a Jarmila Štogrová, dále autor studie umístění ing. arch. Václav Hájek.

Účastníci v předstihu obdrželi studii dvou alternativ možného umístění pomníku. Bylo konstatováno, že návrat na původní místo, přesto, že by to bylo žádoucí, není možný kvůli tramvajové trati. Obnovený pomník je nutno v každém případě přemístit. Účastníci konference společně zvažovali obě možné alternativy umístění pomníku (blíže původního místa, nebo v ploše náměstí) a doporučili k realizaci umístění v hlavní ploše. Spolek Radecký proto objednal u Atelieru Hájek zpracování studie konečného umístění pomníku.

Po diskusi byl přijat následující závěr:

1. Radeckého pomník je mistrovské dílo vynikajících sochařských i architektonických kvalit. Koncept pomníku je významným dokladem evropského pomníkového sochařství poloviny 19. století. Protože se v roce 1918 podařilo zabránit jeho zničení, je k dispozici originál, schopný zaformování a odlití přesné kopie.
  2. Protože nelze pomník vrátit na původní místo a je nezbytné umístění změnit, byly zvažovány dvě alternativy možného nového umístění. K dalšímu jednání bylo zúčastněnými doporučeno umístění na ploše náměstí, před východní fasádou Profesního domu (dnes MFF UK).
  3. Podepsaní se shodli na obnovení pomníku na místě před Profesním domem. Studii umístění připojí Spolek Radecký k připravované výzvě orgánům města Prahy a Městské části Praha 1 obnovit Radeckého pomník.

Ke stažení:

Stanovisko historiků (pdf)